Jorma Joppe Talikka Oikeudenmukaisuus!

VAPPUPUHE 29.4.2015 HAUHON MUSTILASSA VALKEAKOSKEN NAISKOMPPANIAN HAUDALLA!

  • 29.4.-15 Puhe
    29.4.-15 Puhe

PUHE 29.4.2015 HAUHON MUSTILASSA VALKEAKOSKEN NAISKOMPPANIAN HAUDALLA.

 

 

 

 

 

 

 

Olemme paikalla jossa Valkoiset terroristit murhasivat vapunpäivänä 1918, kolmekymmentäkuusi (36)punakaartilaista 15-23vuotiasta tehtaantyttöä, joita myös Valkeakosken naiskomppaniaksi kutsutaan, heidät pantiin kaivamaan oma hautansa. Tässä murhapaikassa on jotain erilaista, tämä on kummallisen syrjässä, kirkollekin matkaa yli 10kilometriä. Ammuttavat on kuljetettu yllättävän kauas tieltä, n.½ kilometrin päähän. Aivan kuin murhaajien omaatuntoa olisi alkanut vihloa.

Koko luokkasodan ajan nämä työläisneitoset olivat liikkuneet yhdessä ja kerrotaan, että heillä oli kova aatteen palo ja luja usko paremman maailman voittoon. Muutamaa päivää ennen murhaansa Valkeakosken naiskomppania vielä oli rynnistänyt joukkojen  kärjessä alvettulan sillan yli, pian sen jälkeen punaiset joutuivat Tuuloksessa kiivaaseen taisteluun saksalaisten joukkojen kanssa ja saksalaiset kokivat sodan pahimman tappionsa. Taistelun jälkeisessä kaaoksessa Valkeakosken naiskomppania jäi saksalaisten vangiksi 29 huhtikuuta 1918.

Seuraavana päivänä saksalaiset luovuttivat vangit suomalaisille valkoisille.

Naisia ei kuitenkaan kuljetettu Valkeakoskelle tai muuhun isompaan taajamaan joihin punavankeja koottiin. Heidät vietiin syvälle metsään ja edessä oli synkkää korpea.

Matkalla vartijat ja naisvangit yöpyivät ladossa. Mitä yön aikana tapahtui? Kukapa sen tietää, mutta merkit ovat todella pahat, sillä on kerrottu tuskanhuudoista, joka ladolta kuuluvana täytti tuon yön.

Seuraavan päivän aamuna naiset tuotiin pellon reunaan ja heidät pantiin kaivamaan oma hautansa. Kaikki 36 teloitettiin ampumalla, ehkä jostain vielä löytyy se paperi, jossa paljastuu, kenelle saksalaiset luovuttivat naisvangit ja nämä valkoiset pyövelit saadaan tietoomme, mutta murha ei vanhene koskaan.

Suuri kiitos Valkeakosken naiskomppanian tytöille uhrauksistanne hyvinvointi yhteiskunnan eteen, jota taas valkoinen terrori polkee häikäilemättömästi alas.

 

Valokuva ja kirjoitus: Jorma Talikka

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Suomen historiastakin noita synkkiä sivuja löytyy... :(

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Toivottavasti historia ei ala toistamaan itseään,tyttöjen olisi ollut kunniallisempi kuolla saksalaisten pillereihin.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Työväen vapunjuhlinta herättää jostainsyystä närää ylioppilais piireissä,aivan kuin merkonomien valkoiset ammattilakit Muissa anmattiin opuskelevissa. Olihan tuota vapunvapaata vaadittu työväeltä joskus evättäväksikin.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Olen jostakin saanut päähäni, että tämä naiskomppania osallistui Syrjäntaan taisteluun, joka käytiin 28. huhtikuuta 1918, ja juuri tämä naiskomppania ajoi saksalaiset sillä kertaa käpälämäkeen. Joskus on tullut pysähdyttyä tämän taistelun muistomerkillä.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Syrj%C3%A4ntaan_taistelu

Käyttäjän JormaJoppeTalikka kuva
Jorma Talikka

Näin olen myös ymmärtänyt, hiukan aikaisemmin Alvettulassa naiskomppania oli se joka vihdoista viimein ylitti Alvettulan sillan. Ymmärtääkseni juuri jossain Syrjäntaan(Tuuloksen) kohdalla saksalaiset kokivat sodan pahimmat tappionsa ja kerrotaan heidän uineen karkuun jäiden seassa lähellä olevan Suolijärven yli lompakot suussa.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

>#6/JT:

Kiitokset täsmennyksestä, sotkin muistikuvassani Syrjäntakan ja Alvettulan taistelut ja siksi asia puuroontui.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Vihollisuudet sikseen ja porukalla rakentamaan maata. Nykyään porvarit tekevät vähintään oman osansa.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

>#7/PP: "Vihollisuudet sikseen .."

Ei kai tässä vihollisuuksia yritetä kaivella, vaan pitää muistissa sisällissodan (vast.) kauheudet, etteivät ne koskaan pääsisi enää uusiutumaan. Mielipiteen vapautta koetellaan kansalaissodissa jyrkällä tavalla.

Mieleeni tulevat veteraanikeräykset vajaan 30 vuoden takaa, kun olin kovasti Lions-aatteen läpitunkema. Keräilimme varoja apua tarvitseville kansalaissodan veteraaneille, jotka olivat silloin samanikäisiä kuin nykyiset sotaveteraanit. Muistaakseni siinä ei katsottu, millainen hihanauha tai kuusenoksa lakissa oli aikoinaan kaverilla ollut.

Jorma Jatuli

Paikalliset suojeluskuntalaiset (Fasistit)olivat hommassa mukana raiskaamassa ja kiduttamassa näitä tyttöjä,olen kotoisin läheisestä kylästä ja kuuntelin poikasena kun kylän ukot kännipäissään puhuivat tapahtuneesta,siihen aikaan porvarit sai tappaa kenet halusivat, ilman mitään jatko seuraamuksia,

Käyttäjän JormaJoppeTalikka kuva
Jorma Talikka

Oho ompas sinulla hyvää ja mielenkiintoista tietoa asiasta, kyllä on ollut kyyti kylmää, tulikohan koskaan keskusteluissa tekijöiden nimistä tietoa?

Toimituksen poiminnat